Bezpečnosti by pomohlo, keby rýchlosť merali aj mestskí policajti

01.05.2011 Prešov

Prešov 1. mája (TASR) – Zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky na území miest by podľa prezidenta Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska Jána Andrejka prospelo, keby mohli riešiť priestupky vodičov za prekročenie rýchlosti aj mestskí policajti.
Podľa neho nie je dôležité, či prekročenie rýchlosti nameria mestský alebo štátny policajt. Ide o opatrenie, ktoré má preventívny účinok a zároveň je väčšia možnosť odhalenia a sankcionovania cestných pirátov. Andrejko, ktorý je náčelníkom MsP v Prešove, potvrdil, že s riskantnou jazdou sa často stretávajú aj v blízkosti obytných zón alebo priamo v nich.
\"Z výborov mestských častí nás ľudia žiadajú o meranie rýchlostí v blízkosti školských a predškolských zariadení na sídliskách, pretože tam väčšinou policajný zbor nemeria a tam často prekračujú piráti ciest rýchlosť,\" konštatoval náčelník MsP.
Zdôraznil, že im v žiadnom prípade nejde o napĺňanie nejakej kasy, previnilcov by po oznámení priestupku mohla sankcionovať dopravná polícia. Zároveň poukázal na menšiu nehodovosť, ktorú sa podarilo dosiahnuť v mestách a obciach v Českej republike na úsekoch, kde merali rýchlosť aj mestskí policajti.
\"Je jedno, ktorá polícia túto činnosť vykonáva, hlavne by nám malo ísť o to, aby nám ľudia zbytočne neumierali na cestách. My nie sme kohúti na jednom smetisku, nám by malo ísť o spoločný cieľ, o bezpečnosť,\" konštatoval Andrejko.
Prešovskí mestskí policajti v rámci preventívnej činnosti zabezpečujú dozeranie na bezpečnosť premávky predovšetkým na frekventovaných priechodoch pre chodcov v blízkosti základných škôl.
Okrem ďalších aktivít organizujú od mája pre žiakov prvých a druhých ročníkov základných škôl vzdelávanie o dopravných predpisoch.
\"Máme na to určených dvoch policajtov. Od sponzora sa nám podarilo získať desať bicyklov a rovnaký počet kolobežiek a tie využívame na dopravnom ihrisku, aby sme deti naučili, ako sa správať na ceste,\" povedal Andrejko.
Okrem toho, že ich učia spoznávať dopravné značky, dozvedia sa napríklad aj to, ako sa má správne vystupovať z dopravných prostriedkov, pretože práve neznalosť týchto vecí zapríčiňuje množstvo nehôd.
 

Vyberte región